Äänestä YT21-uutuustuotteita

Äänestä YT21-uutuustuotteita

YT23 uutuustuote -kilpailun tuotevideot julkaistaan tällä sivulla 25.4.203.

 

YT21 uutuustuote -kilpailuun ilmoitettiin 12 tuotetta tai palvelua, ne on esitelty alla. Klikkaamalla tuotteen/palvelun nimeä löydät siitä lyhyen kuvauksen ja  esittelyvideon (pituus noin 20 sekuntia). 

Yleisöäänestyksessä ääniä annettiin 576. Yleisön suosikkituotteeksi valittiin Maanrakennus Jokinen Oy:n Kaivojen elvytys. Katso äänten jakautuminen neljän eniten ääniä saaneen osalta.    

Tuomaristo valitsi YT21 Uutuustuotteeksi M-Technology Oy:n WiseMaster Eco - jäteasemien itsepalveluratkaisun.

Kaivojen elvytys

Maanrakennus Jokinen Oy, osasto Cd

Kaivojen tukkeutumisongelma (tuoton hiipuminen) on yleinen ongelma suurella osalla Suomen vesilaitoksia. Liuenneen raudan ja mangaanin saostuessa kaivon rakenteisiin ja kaivon ulkopuoliseen maaperään laskee aikaisemmin hyvätuottoisen kaivon tuotto asteittain, lähes huomaamatta.

 

Kaivojen elvytys on Saksassa kehitetty ja käytössä oleva pH-neutraali, epäorgaaninen menetelmä, jota olemme kehittäneet Suomen oloihin sopivaksi yhteistyössä AFRY Finland Oy:n ja cleanwells:n kanssa. Siiviläputkikaivot puhdistetaan ensin mekaanisesti siihen suunnitellun ja itserakennetun kiertovirtauslaitteiston avulla. Tämän jälkeen kaivo käsitellään raudan ja mangaanin poistamiseen kehitetyn elvytysaineen ja kiertovirtauspumppauksen avulla. Elvytyksen pilottihankkeessa testattiin elvytystä kolmessa kohteessa Suomessa, hyvin tuloksin!

Älykäs, etäluettava IoT vesimittari W1

Effectio Oy, osasto Cm2

Suurien putkikokojen vesimittarit ovat aikaisemmin olleet isoja ja raskaita, niitä on ollut hankala käsitellä asennettaessa ja ne ovat hinnaltaan myös kalliita.
Nyt tilanne on muuttunut, uudet komposiittirunkoiset vesimittarit ovat pieniä ja keveitä, niitä on helppo käsitellä asennettaessa ja hinnaltaan ne ovat edullisempia kuin vastaavan kokoiset metalliset vesimittarit.

 

Näiden uusien vesimittareiden vedenkulutuksen mittaus perustuu ultraääniteknologiaan, jonka ansiosta mittaus on huomattavasti tarkempi kuin aikaisemmin mekaanisissa mittareissa. Lisäksi mittarissa on langaton etäluenta vakiona, tämä mahdollistaa vedenkulutuksen seurannan vuorokausitasolla tai jopa tuntitasolla etänä, ilman että mittarilla tarvitsee edes käydä. Mittareissa on myös informatiivinen LCD-näyttö, josta näkee kokonaiskulutuksen, hetkellisen virtaamaan ja mahdolliset hälytyssymbolit. 

 

Mittarit toimivat paristoilla 16 vuotta, joten ulkopuolista sähkönsyöttöä ei tarvita. Mittarissa on vakiona useita eri hälytystoimintoja, mittari voi hälyttää esimerkiksi putkirikosta, vuodosta tai jäätymisvaarasta.

 

Lisätietoja: www.effectio.fi 
 

VIDI Positioner

AVK Finland, osasto Bg

VIDI POSITIONER KERTOO VENTTIILIESI TILANTEEN

Venttiilit ovat erittäin tärkeä osa vedenjakeluverkostoa. Jos tärkeimpien venttiilien asento ei ole tiedossa, se voi vaikeuttaa veden laadun varmistamista ja lisätä vesihävikkiä. Venttiilien asennon valvonta antaa verkostonhallinnan kannalta tärkeää tietoa ja auttaa optimoimaan jakeluverkoston toimintaa.

 

Voi olla vaikea pysyä ajan tasalla verkostossa sijaitsevien venttiilien asennosta, vaikka henkilökuntaa olisi ohjeistettu kirjamaan ylös muutokset tai palauttamaan venttiilit aina takaisin alkuperäiseen asentoonsa, niiden tilanteesta ei aina voi olla täysin varma.

 

AVK Smart Waterin kehittämä ratkaisu mahdollistaa verkostosi venttiilien asennon valvonnan. VIDI Positioner antaa tärkeää tietoa, jonka avulla voit tehdä tarkat suunnitelmat venttiilien sulkemisesta esimerkiksi vuoto- tai putkirikkotapauksissa.

 

Yleensä arvio venttiilin asennosta perustuu oletukseen, koska venttiili on asennettu maan alle. VIDI Positionerin ansiosta asiaa ei enää tarvitse arvailla. Se kertoo sinulle, onko venttiili auki, kiinni vai jotain siltä väliltä.

 

VIDI Positioner voidaan asentaa joko uusiin tai jälkiasennuksena jo käytössä oleviin venttiileihin. Kun venttiilin asento muuttuu, lähetetään tästä tieto VIDI Cloud -alustalle.

 

VIDI Positioner auttaa hallitsemaan väärässä asennossa olevien venttiilien aiheuttamia riskejä ja parantaa valmiutta reagoida veden saastumiseen tai vesihävikkiin.

 

Tuotekuvaus: 

 • VIDI Positioner tunnistaa kumiluistiventtiilin asennon. Tiedonsiirtoon käytetään LoRa® tai Sigfox radioteknologiaa, joilla on pitkä kantama ja alhainen virrankulutus. 
 • VIDI Positioner asennetaan kumiluistiventtiiliin esim. AVK:n karanjatkon avulla. Asennuksen ja käyttöönoton jälkeen laite lähettää tiedon venttiilit asennosta VIDI Cloud -alustalle, joka tallentaa tiedot. Näin venttiilivahti antaa arvokasta lisätietoa verkoston tilasta. 
 • VIDI Positioner toimii erinomaisesti aluemittauksessa ja antaa vesilaitokselle tarkkaa tietoa verkoston tilasta, mikä tekee verkostosta läpinäkyvämmän.

Asennus:

 • VIDI Positioner asennetaan kumiluistiventtiiliin karanjatkon avulla
 • Laitteen pyörivä osa lukitaan karanjatkon holkkiin, joten laite liikkuu venttiilin karan mukana.
 • NFC-tiedonsiirtoa (Near Field Communication) käytetään laitteen aktivointiin ja deaktivointiin.

Ominaisuudet

 • Tunnistaa venttiilin asennon ja lähettää tiedot VIDI Cloud -alustalle
 • Tiedot suojattu AES128-salauksella
 • Toimitukseen sisältyy 10 vuotta kestävä paristo
 • Tukeva muovikuori, IP68
 • Helppo asentaa
   

Kemira KemConnect™ PT

Kemira Oyj, osasto Ad3

Kemira KemConnect™ PT is an automated solution to optimize the chemical pre-treatment process, enabling various downstream efficiency improvements. The system is designed to maximize the energy savings and energy production of a wastewater treatment plant and to maintain a consistent level of treatment within a minimum and maximum range. The application of such a system can limit or prolong the need for major plant expansion while addressing sustainability goals at the same time.

 

The main objective is to settle just enough primary solids to alleviate most of the burden on the aeration process, hence lowering the energy required for aeration. The second objective is to increase biogas production by increasing the amount of more easily biodegradable sludge sent from the primary treatment step to the digestors as opposed to secondary sludge, which is much harder for the bacteria to digest. 

 

The system includes the measurement of flow, turbidity, and suspended solids in the influent wastewater, as well as the measurement of ammonium, phosphate, COD, and nitrate and oxidation reduction potential in the nitrification/denitrification process. Feedback input loops from aeration energy and biogas production are also included. Utilizing intelligent algorithms, the optimal chemical dosage for the desired outcome is calculated based on the existing conditions.
 

Leica DSX – Kaapelien ja putkien paikannusratkaisu

Leica Geosystems Oy, osasto Bh3

Helppokäyttöinen maatutkajärjestelmä on ratkaisu tarkkaan paikannukseen.

 

Yksinkertainen työnkulku sekä selkeälukuiset tulokset – Leica DSX on luotettava maatutkajärjestelmä maanalaisten kaapelien sekä putkien paikantamiseen.

 

Leica DSX on helppokäyttöinen paikannusratkaisu kaapelien ja putkien korjaukseen sekä ylläpitoon maarakennus- ja mittausalan ammattilaisten käyttöön. Kannettava laitteisto rakentuu intuitiivisen ohjelmiston ympärille, jonka avulla maanalaisten putkien ja kaapeleiden paikantaminen, visualisointi ja kartoittaminen on helppoa.

 

Muista maatutkajärjestelmistä (GPR) poiketen Leica DSX maksimoi tuottavuuden ensiluokkaisella ohjelmistolla, joka automatisoi data-analyysit sekä luo 3D-kartan työmaalla sijaitsevista putkista ja kaapeleista.

 

Lisätietoa löydät täältä.

 

GeoClean® puhdistustekstiili

Pipelife Finland Oy, osasto Cy

Pipelifen uutuustuote GeoClean® on öljyä aktiivisesti biohajottava puhdistustekstiili, joka poistaa hulevesistä hiilivedyt ja PAH-yhdisteet ennen luontoon pääsyä. Käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat - kerro meille, mihin kohteeseen sinä käyttäisit GeoClean puhdistustekstiiliä? 

 

Tervetuloa tutustumaan GeoClean® puhdistustekstiiliin osastollemme Cy!
 

Uponor Ultra Rib 2 Blue -putkituote

Uponor Infra Oy, osasto Af

Osana ilmaston lämpenemisen vastaisia toimia, Suomi on asettanut hiilineutraaliustavoiteen vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää toimenpiteitä kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta. Uponor tutkii jatkuvasti tapoja, millä voimme parantaa tuotteiden ympäristöystävällisyyttä sekä auttaa asiakkaitamme saavuttamaan omat kestävänkehityksen tavoitteensa.

 

Uponor Ultra Rib 2 Blue on tuote, joka osaltaan auttaa pääsemään kohti edellä mainittuja tavoitteita. Tuotteessa käytetään perinteisen fossiilisen raaka-aineen ohella kestävästi tuotettua uusiutuvaa raaka-ainetta, minkä ansiosta hiilijalanjälki on jopa 70% perinteistä tuotetta pienempi. Ultra Rib 2 Blue on täyttää samat tiukat laatuvaatimukset kuin vastaava vakiotuote, joten valitsemalla ympäristöystävällisen vaihtoehdon et joudu tinkimään tuotelaadusta.
 

REMU PumppuVahti

Kari-Finn Oy, osasto Aa2

REMU PumppuVahti valvoo pumppujen toimintaa perustuen pumppujen käyntikertoihin ja pumppujen käynnissäoloaikoihin. Pumpun käyntitieto saadaan virtamittauksesta tai potentiaalivapaan kontaktin tietona ohjauskontaktorin apukoskettimelta. REMU PumppuVahti toimii joko itsenäisenä ohjauslaitteena, jolloin valvonta tapahtuu GSM-puhelimen kautta tai parempi vaihtoehto on kytkeä laite ControlMan pilvipalveluun, jolloin kaikkia tietoja voidaan seurata selaimella mistä tahansa.

Veekmas FG 246 -tiehöylä

Veekmas Oy, osasto Ar1

Sähkö- ja hydrauliikkajärjestelmän osalta uudistuksen kokenut Veekmas FG 246 -tiehöylä ensiesitellään Yhdyskuntatekniikka 2021 -näyttelyssä. 

 

Tiehöylä on nyt entistä käyttäjäystävällisempi ja helpompi huoltaa. Nelipyörävetoinen Veekmas FG 244 ja kuusipyörävetoinen Veekmas FG 246 ovat tehokkaita ja ketteriä tiehöyliä, joissa yhdistyvät FG- ja RG-tiehöylien parhaat ominaisuudet kompaktissa paketissa. 

 

Tule tutustumaan uudistuneeseen Veekmas FG 246 -tiehöylään osastollemme Ar1.
 

Talousveden mikrobiologisen laadun monitorointipalvelu

Samplion Oy, osasto Cg4

Samplion Oy tarjoaa talousvesiverkostojen mikrobiologisen laadun monitorointipalvelua avaimet käteen -periaatteella omavalvonnan tueksi vesiosuuskunnille, vesilaitoksille ja teollisuudelle. Tämä asiakkaiden omavalvontaa syventävä ja viranomaisvalvontaa täydentävä palvelu käsittää näytteenoton vesijohtoverkoston valituista kohdista, vesinäytteiden mikrobiologisen perustutkimuksen sekä tulosten perusteella tehtävän verkostoanalyysin raportteineen. Tulosten perusteella voidaan nopeasti kartoittaa mahdollisia vesijohtoverkostojen ongelmakohtia ja kohdentaa korjaustarpeita oikein.

 

Samplion Oy hyödyntää suomalaista PMEU (Portable Microbe Enrichment Unit) -teknologiaa, joka on tutkitusti nopea, herkkä ja luotettava menetelmä bakteerien ja muiden mikrobien osoittamiseen. Talousveden mikrobiologisen laadun online-seurannassa käytetään Coliline PMEU -laitetta, joka on automatisoitu, helppokäyttöinen, kansainvälisten standardien mukainen verkostoon liitettävä analysaattori. Se voidaan asentaa verkostoanalyysin perusteella valittuihin, seurantaa edellyttäviin kohteisiin. Vesinäytteitä kasvatetaan 24 tunnin ajan. Jos koliformien tai E. coli -bakteerin kasvu ylittää asetetun rajan, laite lähettää hälytyksen.
 

WiseMaster Eco - jäteasemien itsepalveluratkaisu

M-Technology Oy, osasto Cj1

WiseMaster Eco digitalisoi jätehuollon.

 

Järjestelmä laajentaa jäteasemien palveluiden saatavuutta automaatioilla.

 • Moninkertaistaa nykyisten asemien asiakaspalvelukapasiteetin. Palveluaikoina asiakaspalvelijat voivat jalkautua asiakkaiden joukkoon ohjeistamaan lajittelua, parantaen näin myös asiakaskokemusta.
 • Laajentaa asemien aukioloaikoja, jolloin mahdollisuus 24/7-palveluun.
 • Kannustaa pienempien jäteasemien toteuttamiseen lähemmäs asiakasta ja jätevirtoja, jolloin kierrättäminen tehostuu entisestään.
 • Digitaaliseen muotoon kerätty tieto on reaaliaikaista, se on välittömästi raportoitavissa ja poikkeamiin voidaan heti puuttua.
 • Sovellettavissa monipuolisesti niin kunnalliseen jätehuoltoon, että erilaisten materiaalien vastaanottoon.

 

Palveluiden parempi saatavuus ja järjestelmän helppokäyttöisyys edistävät vastuullista jätehuoltoa ja tehostavat kierrätystä.

Lisätietoja tästä.

LuMo-katsaus

Sitowise Oy, osasto Bd2

Luonnon monimuotoisuuden vaarantuminen ja lajien ahdinko nousee otsikoihin yhä useammin. Haaste on maailmanlaajuinen, ja se on totta myös Suomessa.

 

Suomessa kunnat ovat avainasemassa luonnon monimuotoisuuden vaalijoina, sillä useat ratkaisut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tehdään paikallisesti. Siksi luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on kytkettävä osaksi muita kunnan toiminnan päämääriä. 

 

Sitowisen LuMo-katsaus on työkalu kuntien luonnon monimuotoisuustyöhön. Katsaus kuvaa kunnan monimuotoisuuden nykytilaa: paljonko on monimuotoisuudelle tärkeitä alueita, vanhaa puustoa, perinnebiotooppeja, ja lukuisia muita mitattavia ja luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Nykytilan perusteella LuMo-katsaus laatii ehdotuksen toimenpiteistä, joilla luonnon monimuotoisuutta voidaan kunnan alueella edistää. Toimenpiteitä voivat olla vaikkapa vieraslajien torjunta, viheralueiden hoitokäytäntöjen uusiminen tai maankäytön ohjaaminen luontoarvoja kunnioittaen.

 

LuMo-katsaus on helppo, selkeä ja nopea työkalu kunnille, jotka haluavat pitää omasta luonnostaan parasta mahdollista huolta. Ja samalla tukea koko Suomen ja maailman luontoa ja sen arvoa.

 

Lisätietoa: www.sitowise.com/lumo